Πρόβλημα στον ύπνο από αρνητικές σκέψεις και άγχος

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια νύχτα που δεν μπορούμε να διακόψουμε τις σκέψεις που μάς καταδιώκουν και μάς προκαλούν άγχος, διαταράσσοντας τον ύπνο μας.

Γρήγοροι ρυθμοί

Η υπερβολική νυκτερινή εγρήγορση μας κρατά ξύπνιους και μας εμποδίζει να κοιμηθούμε όσο χρειαζόμαστε για να νιώσουμε αναζωογονημένοι και ενεργοποιημένοι για την επόμενη μέρα, αλλά τι την προκαλεί; Μία από τις θεωρίες είναι ότι δεν έχουμε το χρόνο και το χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επεξεργαστούμε τί συνέβη μέσα στη μέρα, να το αξιολογήσουμε και να το κατανοήσουμε, και η μόνη φορά που τελικά έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε είναι όταν βρεθούμε στο κρεβάτι.

Συνεχή ερεθίσματα και έξυπνες συσκευές

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι μέρες μας γεμίζουν τώρα με τόσα πολλά ερεθίσματα και βομβαρδιζόμαστε με τόσες πληροφορίες, που εκ των πραγμάτων δεν έχουμε το χρόνο για να τα επεξεργαστούμε όλα.

Επίσης, τα διάφορα gadgets που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλες τις ώρες τις ημέρας συμβάλλουν στη συνεχή εγρήγορση του εγκεφάλου και στην αδυναμία μας να ηρεμήσουμε για να κοιμηθούμε με ησυχία. Ιδανικά, πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση τους τουλάχιστον μία ώρα πριν πάμε για ύπνο.

Πως να καθαρίσετε το μυαλό σας

Εάν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε ή να απενεργοποιήσετε τις αρνητικές σκέψεις σας την νύχτα, υπάρχει λύση. Και μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να αφιερώνετε μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο, για να χαλαρώσετε. Ένα τελετουργικό ύπνου της μιας ώρας προτού να πάτε στο κρεβάτι είναι πραγματικά, πραγματικά χρήσιμο. Αυτό μπορεί να είναι κάποια αγαπημένη ασχολία ή κάτι που ξέρετε ότι σάς χαλαρώνει αποτελεσματικά, όπως η συνομιλία με έναν καλό φίλο, το μαγείρεμα, η ανάγνωση ενός περιοδικού ή κάτι άλλο.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να σταματήσετε να σκέφτεστε τη νύχτα είναι να συζητάτε τα πράγματα που σάς απασχολούν με έναν σύντροφο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο. Αυτή είναι μία από τις κορυφαίες συστάσεις αν το κάνετε έχοντας στο μυαλό σας την ουσιαστική επικοινωνία – μια ουσιαστική συνομιλία. Για παράδειγμα όχι μία εξιστόρηση του τί κάνατε σήμερα ούτε μία απόπειρα να λύσετε προβλήματα μέσα από τη συζήτηση. Απλώς να μιλήσετε, να ακούσετε και να ακουστείτε.

Καταγράψτε τις σκέψεις σας

Εάν δεν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνομιλήσετε – ή απλώς προτιμάτε να γράψετε παρά να συνομιλήσετε με κάποιον σχετικά με τις σκέψεις σας – δοκιμάστε να καταγράφετε τις σκέψεις σας πριν τον ύπνο. Βγάλτε τις από το μυαλό σας και κλείστε το σημειωματάριο, έτσι ώστε να πείτε αντίο σε αυτές τις σκέψεις.

Μην προσπαθήσετε να μπλοκάρετε τις αρνητικές σκέψεις

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και το μυαλό σας ξεχειλίζει με διάφορες σκέψεις, ίσως προσπαθήσετε να μπλοκάρετε την αρνητικότητα που σάς προκαλούν, αλλά αυτό μπορεί να είναι αναποτελεσματικό και στην ουσία να εντείνει και να ενισχύσει τον καταιγισμό σκέψεων. Επίσης, το γεγονός ότι δεν μπορείτε να τις μπλοκάρετε μπορεί να σάς προκαλεί περισσότερο άγχος.

Όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Η υπερβολική σκέψη ή η αδυναμία να ηρεμήσετε δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο όταν πέφτετε για ύπνο, αλλά μπορεί να είναι και όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Αυτό μάλιστα είναι ένα πρόβλημα που χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουμε.

Ο ύπνος γίνεται με κύκλους. ο πρώτος από τους οποίους διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και στη συνέχεια μειώνεται. Μπορεί λοιπόν να ξυπνάμε γύρω στις 4 το πρωί και να μας παίρνει περίπου 20 λεπτά να πέσουμε πάλι για ύπνο. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτό το παράθυρο του χρόνου διευρύνεται. Είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Κάνοντας μια ήσυχη δραστηριότητα ίσως η ανάγνωση ενός περιοδικού, ενός ωραίου βιβλίου ή η χαλαρωτική μουσική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ώστε να καταφέρετε πάλι να αποκοιμηθείτε.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Αρ. γνωστ. ΕΟΦ: 28726/22-3-2018. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.