Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Πολλοί από εμάς θα βιώσουμε περιστασιακά ημέρες όπου απλά νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ημέρα. Συνήθως αυτό οφείλεται στον κακό ύπνο την προηγούμενη νύχτα, σε μια έντονη προπόνηση την προηγούμενη ημέρα ή ακόμα και σε συμπτώματα κρύου ή γρίπης. Τα συναισθήματα της ακραίας κόπωσης συχνά θεραπεύονται με λίγη ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έναν καλό ύπνο την επόμενη νύχτα.

Για μερικούς όμως, το αίσθημα της κούρασης και η έλλειψη ενέργειας την ημέρα είναι μια καθημερινή κατάσταση. Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία και να οδηγήσει σε ατυχήματα ή ακόμα και στο θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων, της κατάθλιψης, του διαβήτη, της αναιμίας ή των προβλημάτων του θυρεοειδούς, η χρόνια κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε διαταραχή του ύπνου.

Τι είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας χαρακτηρίζεται ως ένα χρόνιο αίσθημα υπερβολικής κούρασης μέσα στην ημέρα που καταβάλλει το άτομο. Οι πάσχοντες βιώνουν ένα συνεχές συναίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν κοιμούνται επαρκώς το βράδυ.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία αφύπνισης το πρωί.
 • Αίσθημα υπερβολικής υπνηλίας ή γενική έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Το άτομο χρειάζεται σύντομα διαλείμματα για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Ύπνος σε ακατάλληλες στιγμές.
 • Ύπνος που δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της υπνηλίας.
 • Αίσθημα ευερεθιστότητας ή άγχους.
 • Δυσκολία συγκέντρωσης.
 • Κενά στην προσοχή.
 • Απώλεια της όρεξης.
 • Κακή απόδοση στο σχολείο / εργασία.

Που οφείλεται η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Επειδή υπάρχουν αρκετές πιθανές υποκείμενες αιτίες του φαινομένου, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας για να λάβετε θεραπεία που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, μια διαταραχή του ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χρόνια κουρασμένοι καθημερινά. Κάποιες από τις κορυφαίες αιτίες είναι:

 1. Η Υπνική Άπνοια
 2. Η Ναρκοληψία
 3. Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

Αν η καθημερινή υπνηλία και η έντονη κούραση είναι για εσάς δεδομένη ή τη θεωρείτε φυσιολογική, απλώς επειδή δεν θυμάστε πώς είναι να έχετε μία καλή, σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξανασκεφτείτε το. Προσπαθήστε με επίγνωση να παρατηρήσετε τον εαυτό σας για ένα διάστημα, ενημερωθείτε για τις πιθανές αιτίες που νιώθετε υπνηλία και κούραση και αναζητήστε λύσεις που θα επαναφέρουν τη χαμένη ενέργειά σας.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Αρ. γνωστ. ΕΟΦ: 28726/22-3-2018. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.