Πολλοί ενήλικες υποθέτουν ότι αν περάσουν οκτώ ώρες στο κρεβάτι, πληρούν τις καθημερινές ανάγκες τους για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Αυτό που αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη είναι ο αριθμός των φορών που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τα λεπτά που δαπανούν στριφογυρίζοντας κάτω από τα καλύμματα, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.
Ο διακεκομμένος ύπνος αναφέρεται στον ύπνο με παρατεταμένες περιόδους εγρήγορσης μέσα στη νύχτα, συνήθως τουλάχιστον τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια οκτώ ωρών. Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια ξαφνική αλλαγή της ρουτίνας (για παράδειγμα, ένα νέο μωρό στο σπίτι), απροσδόκητους θορύβους (όπως ένα πάρτυ στο σπίτι του γείτονά σας ή το ροχαλητό του συντρόφου σας), επισκέψεις στην τουαλέτα ή αρνητικές, ανησυχητικές σκέψεις μέσα στη νύχτα.
Ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα σας περάνει μέσα από διαφορετικά στάδια ύπνου. Εάν διακόπτεται ένα στάδιο, ο οργανισμός πρέπει να επανέλθει και να ξεκινήσει από την αρχή αυτά τα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην φτάσετε ποτέ στον βαθύ, θεραπευτικό ύπνο που εμφανίζεται στα μεταγενέστερα στάδια.
Ακόμη και μόνο μία νύχτα διακοπτόμενου ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας και να σας προκαλέσει μείωση της δυνατότητας συγκέντρωσης. Ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασής σας και να δυσκολέψει τη μαθησιακή ικανότητα και τη μνήμη σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση αμυλοειδών πρωτεϊνών στο σώμα, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer.
Εάν υποφέρετε από συχνές διακοπές του ύπνου, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να εφαρμόσετε για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τον ύπνο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αρχικά, προσπαθήστε να περιορίσετε λίγο τον ύπνο σας. Καταλάβετε πόσες ώρες κοιμάστε πραγματικά τη νύχτα, μείον οποιεσδήποτε περιόδους που είστε ξύπνιοι, και πιεστείτε να παραμείνετε στο κρεβάτι για τόσο χρονικό διάστημα και όχι παραπάνω. Αφού μειώσετε το χρόνο του ύπνου σας, ως φυσική συνέπεια θα νυστάζετε περισσότερο το βράδυ, με αποτέλεσμα να κοιμηθείτε πιο βαθιά.
Αυτή είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται συχνά θεραπευτικά, σε ανθρώπους που έχουν δυσκολίες στον ύπνο.
Στη συνέχεια, εάν τύχει να ξυπνήσετε τη νύχτα για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού με χαμηλό φως και κάντε μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως ανάγνωση, διαλογισμό ή ήπιες διατάσεις. Μόλις νυστάξετε ξανά, γυρίστε πάλι στο κρεβάτι.
Τέλος, ξυπνήστε την ίδια ώρα το πρωί, ακόμα κι αν είχατε μια δύσκολη νύχτα. Η διατήρηση μίας συγκεκριμένης ρουτίνας για τον ύπνο και το χρόνο αφύπνισης θα βοηθήσει το σώμα σας να παραμείνει σε αρμονία με τον κιρκαδικό ρυθμό του και θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να ξεκουραστείτε αποτελεσματικά τη νύχτα.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Αρ. γνωστ. ΕΟΦ: 28726/22-3-2018. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.