SUENO: ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΥΠΝΟΣ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΥΠΝΟΣ - Sueno
Los Angeles

Ο ΥΠΝΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Ο καλός ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για καλή υγεία, αλλά και για να έχουμε καλή απόδοση και ασφάλεια στη δουλειά μας. Ο ύπνος μάς βοηθά να είμαστε παραγωγικοί και να λειτουργούμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά και συγκεκριμένα 7 ώρες στη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες μπορούν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στη δουλειά μας.

Η υπνηλία και η κόπωση στον χώρο εργασίας μας, προκαλούν μειωμένη παραγωγικότητα. Αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνουμε λάθος ή να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Τέτοια προβλήματα επιφέρουν ένα σημαντικό κόστος για τους εργοδότες και γι αυτό είναι σημαντικό οι εργοδότες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να κάνουν τον υγιή ύπνο προτεραιότητα για τους εργαζομένους τους. Πού βρήκαμε τη λύση για έναν καλύτερο ύπνο; Στη φύση!

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Η νυχτερινή εργασία μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου λόγω του ανεπαρκούς ύπνου. Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Όμως, ακόμα και να είναι παρόντες στη δουλειά, οι λίγες ώρες ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στον βαθμό που απαιτείται. Η νύστα μειώνει την όρεξη για δουλειά και εξουδετερώνει την ενέργειά μας. Είναι δύσκολο όταν νυστάζουμε να συγκεντρωθούμε και να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Επίσης, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργική σκέψη γίνονται σχεδόν αδύνατες.

Η παραγωγικότητα αλλά και η ευρηματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο εργασίας είναι ανεκτίμητες, και η έλλειψή τους είναι μια τεράστια απώλεια για τους εργοδότες. Η εταιρία RAND εκτιμά σε αναφορά της ότι οι ΗΠΑ χάνουν το αντίστοιχο περίπου 1,23 εκατομμυρίων εργάσιμων ημερών το χρόνο χάρη στον ανεπαρκή ύπνο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η έλλειψη ύπνου υπονομεύει την ικανότητά μας να λειτουργούμε σωστά. Είναι πολύ πιο εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή μας και μειώνονται οι πιθανότητες να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε λάθη.

Η νύστα στον χώρο εργασίας όμως, είναι και ένα τεράστιο ρίσκο για την ίδια την ασφάλεια των εργαζομένων. Εκτιμάται ότι 13% των εργασιακών ατυχημάτων οφείλονται σε προβλήματα ύπνου.

Ο ελλιπής ύπνος επίσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ασφάλεια στην οδήγηση. Το Ίδρυμα ΑΑΑ για την κυκλοφοριακή ασφάλεια εκτιμά ότι 9,5% όλων των ατυχημάτων οφείλονται σε υπνηλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπνηλία προκαλεί 328.000 ατυχήματα το χρόνο από τα οποία τα 6.400 είναι θανατηφόρα.

ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στις ΗΠΑ οι στατιστικές δείχνουν ότι το 15% των εργαζομένων με πλήρες ωράριο, δουλεύουν με βάρδιες, είτε τις νυχτερινές ώρες που φυσιολογικά θα πρέπει να αφιερώνονται στον ύπνο, ή με εναλλασσόμενες βάρδιες που διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλ. τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού μας που υπαγορεύει στο σώμα μας τις ιδανικές ώρες για ξεκούραση και εγρήγορση.

Κάποια από αυτά τα επαγγέλματα είναι:

 • Πιλότοι
 • Νοσηλευτές
 • Γιατροί
 • Στρατιωτικοί
 • Οδηγοί φορτηγών
 • Διαχειριστές τρένων
 • Εργαζόμενοι που εξυπηρετούν περιστατικά έκτακτης ανάγκη

Ακολουθούν ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να προάγουν τον υγιή ύπνο του εργατικού δυναμικού τους που δουλεύει με βάρδιες:

  • Να αποφύγουν τις μόνιμες νυχτερινές βάρδιες
  • Νοσηλευτές
  • Να εξασφαλίσουν τακτικά ωράρια που οι εργαζόμενοι να τα γνωρίζουν από πριν
  • Να μειώσουν τον χρόνο των βαρδιών
  • Να δώσουν στους εργαζόμενους κάποιον ορισμένο έλεγχο γύρω από το πρόγραμμά τους
  • Να επιτρέπουν συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια των βαρδιών

 

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

Η εταιρία RAND εκτιμά ότι οι ΗΠΑ χάνουν έως και 411 δις δολάρια το χρόνο λόγω της υπνηλίας και της εξάντλησης. Αυτές οι απώλειες έχουν ένα τεράστιο αντίκτυπο στους εργοδότες. Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των ΗΠΑ υπολογίζει ότι ένας μέσος εργοδότης με 1.000 εργαζόμενους θα πρέπει να αναμένει ότι χάνει πάνω από 1 εκατ. δολάρια το χρόνο λόγω της συχνής απουσίας των εργαζομένων με εξάντληση ($272.000) και της μειωμένης απόδοσής τους στη δουλειά ($776,000).

ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέσα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευημερίας εργαζομένων, οι εργοδότες μπορούν να σχεδιάσουν ειδικά προγράμματα με εγγυημένα αποτελέσματα για την μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης των εργαζομένων τους από τον ελλιπή ύπνο.

Πώς μπορούν να ξεκινήσουν:

 • 1. Να ενημερωθούν γύρω από την υπνηλία στην εργασία. Να κατανοήσουν το κόστος της, να αναζητήσουν τις αιτίες και να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
 • 2. Να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους γύρω από την κόπωση, τον υγιή ύπνο και τις διαταραχές του ύπνου καθώς και να υλοποιήσουν ειδικά προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ετοιμότητας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευεξίας των εργαζομένων
 • 3. Να διερευνήσουν τις αιτίες της κόπωσης και να εφαρμόσουν ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.


Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Αρ. γνωστ. ΕΟΦ: 28726/22-3-2018. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.